Čištění trouby může být velmi náročný úkol, zvláště po svátcích, kdy v ní vaříme hodně jídla. Odborníci pojmenovali tři jednoduché domácí způsoby, jak se zbavit karbonových usazenin, mastnoty a zápachu. Budete potřebovat prostředky, které už mnozí mají doma.
Takže ve všech třech metodách je hlavní složkou ocet. Podle odborníků se jedná o přírodní a účinný čisticí prostředek. V českých obchodech se dá koupit za
Ocet ve spreji
První metodou je smíchání stejných dílů octa a vody ve spreji. Například jednu sklenici octa s jednou sklenicí vody.
Naneste sprej na případné nečistoty v troubě a nechte působit alespoň pět minut.
Ocet a jedlá soda
Směs octa a jedlé sody lze také použít k čištění trouby a vypořádat se s více odolnými skvrnami.
Posypte troubu jedlou sodou a postříkejte ji vodou nebo roztokem vody a octa. Nechte působit 15-20 minut a poté pastu setřete nebo v případě potřeby jemně vydrhněte, aby byla trouba čistá.
V ohnivzdorné misce
Chcete-li použít tuto metodu, předehřejte troubu na vysokou teplotu a poté smíchejte ocet a vodu v žáruvzdorné misce nebo jiné nádobě.
Umístěte nádobu do zařízení na přibližně 20-60 minut v závislosti na stupni znečištění.
Při tomto způsobu čištění trouby se roztok octa zapaří a odstraní mastnotu a nečistoty ze stěn, podlahy a stropu trouby.
Čím byste troubu neměli mýt?
Odborníci varují, abyste se vyhnuli abrazivním čisticím prostředkům, jako jsou drsné čisticí prášky. Mohou poškrábat a poškodit povrch trouby, včetně vnitřních stěn, skla a topných těles.
Dalším prostředkem, který by se k čištění spotřebiče neměl používat, je bělidlo. Při vystavení teplu může poškodit povrch trouby a produkovat škodlivé výpary.
Telegraph dříve psal o nejjednodušším způsobu čištění roštu trouby. Budete potřebovat pytel na odpadky.
Jak se vám líbí novinky?