Ilustrační foto
Každý asi slyšel, že vodu nelze převařit dvakrát, protože je to zdraví nebezpečné, protože opakované převaření vody zvyšuje množství toxinů, které mohou způsobit různá onemocnění, píše TSN.
Neznamená to ale, že by se v převařené vodě skutečně nacházelo významné množství škodlivých látek.
Když se voda vaří, je známo, že se odpařuje. V této době se zvyšuje koncentrace nečistot ve vodě.
Voda z vodovodu obsahuje různé látky, včetně těch nepříliš užitečných, jako je arsen, dusičnany a fluoridy. Koncentrace škodlivých látek se obvykle zvyšuje, když se voda vaří znovu a znovu.
Vědci však spočítali, že je jich tak málo, že nepředstavují zdravotní riziko. Podle vědců k otravě arsenem dojde, pokud jeho koncentrace v lidském těle bude 0,6 mg arsenu na 1 kg tělesné hmotnosti a den. To znamená, že vědci vypočítali, že pokud člověk váží 75 kg, pak abyste se tím otrávili, musíte vařit asi 10 tisíc litrů vody a přivést ji na objem šálku kávy a vypít ji.
Když se voda vaří, ve skutečnosti se odstraní molekuly kyslíku, což ovlivňuje chuť. Rozdíl mezi chutí převařené a nepřevařené vody si ale všimnou jen gurmáni.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter