Kimchi vám pomůže překonat kocovinu rychleji. Getty Images
Ti, kteří zažili kocovinu, vědí, že někdy v těchto chvílích můžete mít chuť na tučné, smažené a extrémně nezdravé jídlo. Tradiční metody také tvrdí, že solanka ráno pomůže vyrovnat se s následky po hlučném večírku. Vědci se však domnívají, že pouhé dvě potraviny mohou magicky vyléčit vaši kocovinu, píše Daily Mail (překlad – „Focus“).
Vědci trvají na tom, že je lepší vyhýbat se smaženým a nezdravým jídlům, které jen způsobí další poškození vašich jater, a obrátit se na fermentované potraviny, které jsou prospěšné pro střeva a játra. Právě tyto produkty vám podle vědců pomohou překonat bolesti hlavy, nevolnost a dokonce dodají sílu vašemu tělu vyčerpanému alkoholem.
Podle registrovaného dietologa v Londýně Lucy Kerrisonovánejúčinnější variantou jsou kimchi, kombucha a kefír, které dokážou zlepšit zdraví střev a jater, což je pro naše tělo životně důležité. To pomůže rychleji odstranit alkohol, a proto zkrátí dobu trvání kocoviny.
Kerrison říká, že fermentované potraviny vyrobené přidáním mikroorganismů, jako jsou bakterie a kvasinky do potravin, jako je zelenina, čaj nebo mléko, také pomohou v boji proti dehydrataci, která je jednou z příčin mnoha příznaků kocoviny.
Jiní odborníci zároveň varují, že pití kombuchy a kimchi má „malý nebo žádný vliv“ na to, jak se naše tělo vypořádá s alkoholem. Je známo, že játra jsou zodpovědná za metabolismus alkoholu, takže péče o zdraví střev a jater může mít pozitivní dopad na to, jak metabolizujete alkohol, říká Kerrison. Ve skutečnosti čím rychleji je alkohol metabolizován a vyloučen z těla, tím kratší bude kocovina.
Výživový specialista se navíc domnívá, že udržením zdravých střev lze posílit funkci střevní bariéry, takže je alkohol méně ovlivní. Všimněte si, že vědci již vědí, že alkohol je ve skutečnosti střevní dráždidlo, které může ovlivnit jeho peristaltiku, propustnost a schopnost absorbovat živiny.
Kerrison poznamenává, že lidé mají tendenci toužit po jídlech s vysokým obsahem soli a sacharidů, když mají kocovinu. Alkohol dehydruje naše tělo a sůl vede k zadržování vody, takže přidat trochu soli do jídelníčku během kocoviny není na škodu.
To znamená, že fermentované potraviny s vysokým obsahem soli, jako je kimchi a kysané zelí, mohou být skutečně prospěšné. Navíc obsahují živé bakterie, které příznivě ovlivňují střevní mikrobiom, poškozený nadměrnou konzumací alkoholu.
{banner_news_end}Zatímco civilizace fermentují potraviny po tisíce let pro svůj konzervační účinek, v poslední době si získaly oblibu pro své pozitivní účinky na zdraví. Podle Kerrisona obsahují fermentované potraviny také probiotika – potraviny s živými mikroby, které se dostávají do střev a zlepšují naše zdraví. A co víc, předchozí výzkumy ukázaly, že užívání probiotik před pitím alkoholu způsobuje, že ho tělo absorbuje méně.
Odborníci na výživu a výzkumníci z celého světa se však shodují, že nejlepším způsobem, jak se kocovině vyhnout, je nepít příliš mnoho.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter