Proč Češi zmrazují slupky z brambor? Tady to za pár měsíců budete potřebovat

Slupky z brambor jsou obvykle považovány za odpad a jednoduše se vyhodí do koše. Málokdo však ví, že mohou a dokonce musí být zmrazeny. Poté, po jednoduchých manipulacích, mohou skiny přinést Čechům mnoho výhod.

Bramborové slupky mají totiž velmi cenné vlastnosti zejména pro ovocné rostliny. S nástupem teplého počasí přebírají druhý život a mění se v hnojivo, které je lepší než všechny ostatní chemikálie.

Bramborové slupky jsou bohaté na mnoho živin, včetně draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, sodíku, železa, zinku a manganu. Plodí keře maliníku, rybízu, angreštu a jahodníku. Toto hnojivo milují i ​​kvetoucí a okrasné rostliny.

Na kyselomilné rostliny – borůvky, brusinky, rododendrony, stejně jako na rostliny z čeledi hluchavkovitých – papriky, rajčata, jej však raději nepoužívejte.

⬇ Článek pokračuje po anketě ⬇

Jak vyrobit hnojivo z bramborových slupek?

Proč Češi zmrazují slupky z brambor? Tady to za pár měsíců budete potřebovat

Postupujte podle jednoduchých pokynů:

1. Dříve zmrazené čisticí prostředky naplňte vroucí vodou, nejlépe v poměru 0,5 kg čisticích prostředků na 5 litrů vody.

2. Nechte vychladnout a poté přeceďte.

3. Zalévejte rostliny každé tři až čtyři týdny.

Alternativou hnojiva vyrobeného ze zmrazených slupek je hnojivo připravené po jejich vysušení. Tím se zachovají ještě cennější živiny.

Slupku stačí nakrájet na přibližně stejné kousky, rozložit na pečící papír, předehřát troubu na 100 stupňů Celsia a sušit dvě až čtyři hodiny dokřupava. Po vytažení z trouby počkejte, až vychladnou a poté je přendejte do vzduchotěsné nádoby. Poté začněte připravovat hnojivo, až ho budete potřebovat.

Lze je sušit i na radiátoru topení.

Telegraph dříve psal o 3 chybách, kterých se mnoho lidí při vaření brambor dopouští.

Jak se vám líbí novinky?


Přihlaste se k odběru Zpráv Google

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika