freepik.com
Abyste z jídla vytěžili maximum a vyhnuli se zdravotním problémům, je důležité vědět, které potraviny byste neměli jíst společně. Některé kombinace vás možná i překvapí.
Odborník na výživu o tom řekl RBC-Ukraine Olga Mallianiová.
Co byste měli vědět
Podle odborníka existují obecná schémata vyvinutá odborníky na výživu. Ale neberou v úvahu individuální nesnášenlivost každého člověka. Hovoříme například o genetických vlastnostech (laktóza, nesnášenlivost lepku), nebo když se nebere v úvahu imunitní reakce na jídlo.
Existují však určité zásady, jejichž dodržováním si můžete vytvořit jídelníček pro efektivnější trávení a vstřebávání. Je také důležité zvážit načasování skupin potravin. Odpovídají biologickému rytmu trávicího systému.
Výživová poradkyně říká, že večer je trávení živočišných bílkovin mnohem efektivnější a je možné i během spánku. Škrobové potraviny nebo ty obsahující cukr a fruktózu je vhodné zařadit do jídel v první polovině dne (snídaně, oběd).
„Zbytek produktů s převahou vlákniny a vlákniny je vhodný kdykoli a v jakékoli kombinaci a hodí se i jako přílohy,“ říká odborník.
Jaké produkty se mohou a nemají kombinovat
Myšlenka je taková, že se dá něco jíst společně a má to zdravotní přínosy a jiné potraviny by se neměly kombinovat z opačných důvodů – k trávení těchto pokrmů jsou potřeba různé skupiny enzymů.
Zejména mléko se obvykle sráží, když se dostane do žaludku pod vlivem kyselé žaludeční šťávy. Pokud ale žaludek obsahuje i další potravu, mléko jej obalí a na poměrně dlouhou dobu izoluje od procesu trávení.
Potrava se tedy nestráví, ale hnije. Je lepší z jídelníčku úplně vyloučit cukr a cukrovinky. Protože kombinace jakékoli potraviny s cukrem v procesu jeho rychlého vstřebávání znamená silnou fermentaci.
Takové procesy vytvářejí ideální podmínky pro růst kvasinkovité houby Candida, která je hlavní příčinou mnoha lidských zdravotních problémů.
Jedinou výjimkou je přírodní med – ten se v těle vstřebává mnohem pomaleji než běžný cukr. Med však u některých lidí také často vyvolává přecitlivělost, kterou si ani neuvědomují.
Luštěniny obsahují přibližně 25 % bílkovin a 50 % sacharidů (škrobu), což je činí obtížně stravitelnými. Fazole jsou kombinací chleba a masa a každá z jeho dvou složek vyžaduje úplně jiný proces trávení. S fazolemi je třeba zacházet opatrně a nekombinovat je s masem, což dále komplikuje proces trávení.
To platí pouze pro dětské jídlo – „námořní těstoviny“, kde se smaženým mletým hovězím masem používaly těstoviny nevyrobené z tvrdé pšenice.
Odborník na výživu poznamenal, že vše, co člověk jí, vstupuje do krve v různých množstvích. To vše tedy ovlivňuje stav imunitního systému.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter