Jablka jsou chutným a oblíbeným ovocem, které si kupuje (a také v létě a na podzim sbírá na svých zahrádkách) mnoho Čechů. Dělají skvělé dezerty, džusy a smoothies a jsou fantastické raw. Co ale dělat s jejich slupkou? Namísto vyhazování může pomoci vyřešit některé problémy.
Nemusíte mít moc jablečných peelingů, abyste z nich udělali něco extrémně cenného. Slupky ze dvou nebo tří plodů stačí a vyplatí se je spíše zachránit než vyhodit. A to vše proto, že jsou bohaté na kyselinu octovou, která dobře reaguje s hliníkem. co to znamená?
Ukazuje se, že pomocí slupky můžete rychle a snadno vyleštit své hrnce a odstranit odolné usazeniny. Slupky nakrájíme na malé kousky, vložíme do pánve s připáleným jídlem a podlijeme vodou. Jakmile se vaří, zahřejte obsah ještě několik minut. V důsledku toho zmizí uhlíkové usazeniny a během celého procesu se bude uvolňovat příjemná nasládlá vůně. Ten mimochodem poslouží jako přírodní osvěžovač vzduchu.
Jak jinak využít jablečnou kůru?
Pokud však máte po ruce o něco více peelingu, možná ho budete chtít použít trochu jinak. Slupky nakrájené na malé kousky dejte pevně do sklenice a zalijte litrem vody, ve které nejprve rozpusťte 5 lžic cukru.
Kůra by měla být zcela nasycená vodou a poté, co je vše připraveno, zakryjte sklenici látkou nebo gázou a odložte ji na dva týdny. Obsah sklenice každý den promíchejte opařenou vařečkou.
Připravíte si tak domácí a přírodní jablečný ocet, který skvěle odvede čištění různých povrchů.
Když se slupka usadí na dně zavařovací sklenice a na povrchu tekutiny se začne tvořit pěna, je to známka toho, že je potřeba ocet přecedit. Nalijte do skleněné lahvičky s rozprašovačem a použijte jako univerzální čistič s příjemnou vůní jablka.
Jak se vám líbí novinky?