Rajčatový protlak a rajčatová omáčka jsou základními ingrediencemi mnoha pokrmů. Mnozí se však museli vypořádat s tím, že se na povrchu výrobku v dóze časem tvoří plíseň. Někteří těstoviny bez váhání vyhodí do koše, jiní se rozhodnou vytvořenou plíseň jednoduše nabrat lžící a pokračovat v její konzumaci. Co je správné dělat? Řekneme vám, co říkají lékaři o plísni v rajčatovém protlaku a jak déle zachovat kvalitu produktu.
Sklenice rajčatového protlaku nebo rajčatové omáčky je produkt, který je k dispozici v lednici většiny domácností. K přípravě pokrmu s přidáním těstovin však často stačí jen pár lžic. Po použití jde sklenice do chladničky až do dalšího času, a když nastane ten správný okamžik, objeví se na povrchu produktu ke zlosti kuchaře plíseň.
Proč se na rajčatovém protlaku objevuje plíseň?
Mnoho lidí věří, že výskyt plísně na rajčatovém protlaku a omáčce je něco nevyhnutelného, ale často jsou důvodem rychlého zkažení produktu triviální chyby při skladování.
První příčinou plísní je používání špinavé lžíce. Další částice jídla a bakterie na nádobě, kterou používáte k nabírání rajčatového protlaku, se dostanou do sklenice a způsobí růst plísní.
Dalším důvodem je porušení teplotních podmínek a doby skladování. Vzduchotěsná nádoba s rajčatovým protlakem může být skladována až 3 roky. Po otevření však bude kvalita a vhodnost produktu záviset na řadě podmínek skladování.
Sbírat plíseň nebo ji vyhodit?
V myslích některých není plíseň na rajčatovém protlaku něčím zvlášť nebezpečným. Po objevení plísně vytvořené na povrchu produktu jsou mnozí v pokušení zachránit produkt pouhým sebráním viditelné houby z povrchu. Tento přístup lze praktikovat roky a nečelit následkům, ale měli byste vědět, že plíseň na rajčatovém protlaku není vůbec tak neškodná, jak by se mohlo zdát.
„Píseň je druh houby, která produkuje dlouhé mycelium.“ Prorůstá hluboko do produktu, a i když odříznete to, co je na povrchu, toto mycelium zůstane uvnitř produktu. Ano, není to vidět, ale způsobuje to mykotoxiny,“ vysvětlila nutriční specialistka Taisiya Meleshko na svém blogu TikTok.
Požití mykotoxinů může vést k řadě zdravotních problémů, včetně gastrointestinálních poruch, alergických reakcí a u některých lidí i vážnějších komplikací.
Navíc pokus o odstranění plesnivé části může neúmyslně vést ke křížové kontaminaci. Spóry plísní jsou extrémně malé a mohou se šířit vzduchem, usazovat se na okolních površích a dokonce kontaminovat další potraviny v okolí.
Pokud tedy najdete plíseň v plechovce s rajčatovým protlakem, nejlepší věc, kterou uděláte, je vyhodit ji, bez ohledu na to, kolik produktu v nádobě zbylo.
Jak a jak dlouho by měl být rajčatový protlak po otevření skladován?
Nejčastěji se načatá sklenice těstovin skladuje v lednici a je to nejlepší možnost, pokud ji plánujete v blízké budoucnosti spotřebovat. Trvanlivost rajčatového protlaku v lednici po otevření je obvykle 5-7 dní. Existují však způsoby, jak prodloužit trvanlivost produktu.
Nejoptimálnější skladovací teplota pro těstoviny se pohybuje od -2°C do -4°C. Při této teplotě pasta nezmrzne a zachová si požadovanou konzistenci.
Pastu skladujte nejlépe ve skleněné nádobě s pevně uzavřeným víčkem. Nedoporučuje se používat kovové a plastové nádoby.
Jak prodloužit trvanlivost rajčatového protlaku?
Existují triky, které mohou pomoci zabránit plísním a prodloužit trvanlivost vašeho produktu. Jedním z nich je nalít rostlinný olej na rajčatovou pastu poté, co ji nejprve odstraníte ze stěn nádoby.
Dalším způsobem je použití hořčice. Namažte jím hrdlo zavařovací sklenice a povrch víčka a poté pevně přišroubujte. Hořčice je přírodní konzervant, který zabraňuje tvorbě plísní.
Rajčatový protlak můžete bez zdravotních rizik také dlouho uchovat zmrazením. To lze provést rozdělením na malé porce. Zbylou rajčatovou pastu vložte do formy na led nebo silikonové formy na cukroví. Po zmrznutí vyjměte kostky těstovin, vložte je do sáčku a použijte podle potřeby.
Pokud nemáte potřebné formy, můžete těstoviny jednoduše zmrazit po částech, umístit je na lžíce nebo pomocí plastového sáčku s otvorem na prkénku pokrytém fólií. Stejně jako v tomto videu.
Můžete také jednoduše umístit rajčatovou pastu na pergamenový papír jako harmoniku a zmrazit produkt v této podobě.
Již dříve Telegraf.news napsal, že s takovou situací se v životě setkal snad každý člověk – vyndáte rajče a na jeho povrchu vyroste bílá nebo černá plíseň. Někteří lidé se rozhodnou to odříznout a sní zbytek zeleniny. To je však špatný nápad. Rajčata se stopami plísně již nejsou vhodná ke konzumaci. To ale neznamená, že by se to mělo vyhodit.
Jak se vám líbí novinky?