wikipedia.org
Granátová jablka jsou často klasifikována jako „superpotraviny“ kvůli vysokým koncentracím ochranných rostlinných sloučenin, jako jsou ellagitaniny, antokyany a organické kyseliny.
Proč byste měli jíst granátové jablko, uvádí RBC-Ukraine (projekt Styler) s odkazem na publikaci Health.
Proč je granátové jablko tak užitečné?
Šťáva z granátového jablka je bohatá na protizánětlivé a antioxidační sloučeniny, které mohou prospět lidem při intenzivní fyzické aktivitě, jako jsou sportovci.
Malá studie z roku 2017 na devíti vzpěračích zjistila, že účastníci, kteří konzumovali 250 ml šťávy z granátového jablka třikrát denně po dobu tří dnů před olympijským vzpěračským tréninkem plus dalších 500 ml šťávy z granátového jablka hodinu před tréninkem, snížili hladinu markeru oxidativního stresu tzv. malondialdehyd (MDA) a zvýšené hladiny aktivity antioxidačních enzymů, včetně glutathionperoxidázy (GpX), po tréninku odolnosti ve srovnání s účastníky užívajícími placebo.
Pravidelné zařazování produktů z granátového jablka do vaší stravy, jako jsou semínka z granátového jablka a šťáva z granátového jablka, může pomoci chránit zdraví vašeho srdce.
Výsledky studie naznačují, že kvůli vysokým koncentracím antioxidačních a protizánětlivých sloučenin může konzumace granátových jablek pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a vysoké krevní lipidy.
Pití 200 ml šťávy z granátového jablka denně po dobu šesti týdnů vedlo k výraznému snížení systolického i diastolického krevního tlaku ve srovnání s kontrolní skupinou.
Protože jsou granátová jablka bohatá na antioxidanty, mohou pomoci předcházet poškození nervových buněk způsobené reaktivními sloučeninami nazývanými volné radikály.
Některé důkazy naznačují, že pití šťávy z granátového jablka může zlepšit některé aspekty kognitivního zdraví (tj. paměť).
Studie z roku 2020 na 261 dospělých ve středním a starším věku ve věku 50 až 75 let zjistila, že ti, kteří pili 8 uncí šťávy z granátového jablka denně po dobu jednoho roku, si udrželi výkon vizuální paměti, zejména schopnost zapamatovat si vizuální informace.
Kdo by neměl jíst granátová jablka?
Produkty z granátového jablka, jako jsou semena a šťáva, jsou pro většinu lidí bezpečné. Lidé, kteří jsou alergičtí na granátové jablko, by se však měli vyvarovat konzumace šťávy z granátového jablka, obilí a dalších potravin a nápojů, které obsahují granátové jablko.
Šťáva z granátového jablka má navíc vysoký obsah sacharidů a nízký obsah bílkovin a vlákniny. Z tohoto důvodu by se měl konzumovat s mírou, protože příliš časté pití nápojů s vysokým obsahem sacharidů může negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi, zejména u lidí s cukrovkou a prediabetem.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter