Onkolog řekl, na jaký typ rakovinového „útoku“ se Češi lékaři připravují

pexels.com

Běloruští onkologové se v poslední době aktivně připravují na to, že případů rakoviny tlustého střeva bude přibývat. Jedním z důvodů je to, co jedí moderní lidé. Lékařskému bulletinu o tom řekl Viktor Kondratovich, vedoucí lékař Centra klinické onkologie města Minsk (MCCC), hlavní nezávislý onkologický specialista Zdravotního výboru výkonného výboru města Minsk.

Podle Viktor KondratovičMoskevské státní lékařské centrum již školí specialisty, kteří budou pracovat speciálně s rakovinou tlustého střeva. V plánu je také rozšíření oddělení centra, které se zabývá rakovinou tlustého střeva a konečníku.

„Příčinou rakoviny tlustého střeva a konečníku je povaha stravy moderního člověka,“ poznamenává specialista.

Rozvoj onemocnění je podle něj způsoben přechodem na rychlé občerstvení a tím, že lidé začali jíst méně vlákniny. Dalším bodem je předčasná sanitace polypů, protože předzvěstí kolorektálního karcinomu je polyp tlustého střeva. Od okamžiku jeho objevení se k rozvoji nádoru podle specialisty uplyne pět až sedm let.

„Pokud by rizikoví pacienti nad 50 let podstoupili kolonoskopii a sanitaci polypů alespoň jednou za pět let, výskyt by výrazně klesl,“ je přesvědčen Viktor Kondratovič. — Primární péče – lékaři na klinikách – by měli s pacientem mluvit o nutnosti takové kontroly a přesvědčit ho. Jsme připraveni poskytnout organizační a metodickou pomoc, ale onkologická služba je určena k léčbě pacientů s prokázaným nádorovým onemocněním.

Poznamenejme, že rakovina tlustého střeva je jednou ze 3 nejčastějších rakovinových onemocnění mezi Čechy a Češkami. Naši muži nejčastěji trpí rakovinou plic, prostaty a tlustého střeva a konečníku. U žen je na prvním místě rakovina prsu a rakovina reprodukčního systému.

Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Kishkal Česká republika