Hliníkové nádobí je oblíbenou volbou pro vaření díky své lehkosti, pevnosti a dobré tepelné vodivosti. Je však důležité pamatovat na to, že ne všechna jídla se v něm dají vařit. Kdy a proč je považován za nebezpečný?
Obecně platí, že hliníkové nádobí může být zdraví bezpečné, ale pouze při správném použití.
Hlavní je nevařit v něm kyselá, kořeněná nebo slaná jídla (ale nejen). Seznam například obsahuje:
- boršč;
- zelná polévka;
- rajská polévka;
- rajčata;
- solené ryby;
- řepa;
- kompoty;
- džem;
- kyselé omáčky;
- marinády;
- mléko;
- jídlo pro děti.
Když totiž něco vaříme v hliníkových nádobách, může se do jídla přimíchat asi 1-2 mg tohoto kovu. Tento prvek se celý ukládá v játrech a může vést k narušení fungování tohoto orgánu a přispět k rozvoji rakoviny.
Mimochodem, skladování těchto produktů v hliníkových nádobách se také nedoporučuje.
Podle Světové zdravotnické organizace může průměrný dospělý člověk zkonzumovat asi 5 mg hliníku denně z potravy, přičemž koncentrace hliníku v pitné vodě je 0,1 mg/litr. Pokud lidské tělo spotřebuje hliník více, než je přípustný limit, může to představovat vážné ohrožení jeho života.
Vědci také varují, že existuje silná souvislost mezi hliníkem a neurologickými onemocněními, jako je Alzheimerova choroba.
Pokud chcete vařit všechna jídla v takových pokrmech, vyberte si hliníkové pánve se speciální keramickou vrstvou. Takové pánve jsou ideální do kuchyně a jsou pro naše tělo naprosto bezpečné.
Co je bezpečné vařit v hliníkovém nádobí?
Zde jsou jídla, která můžete připravit:
- vejce;
- vývary na bázi masa a ryb;
- knedlíky;
- těstoviny;
- pokrmy z brambor, cukety, lilku.
Telegraph dříve napsal, že nemůžete vařit v nádobí s nepřilnavým povlakem.
Jak se vám líbí novinky?