Pomelo, některými také nazývané obří pomeranč, je jedním z nejvíce podceňovaných citrusových plodů. Pod silnou slupkou se skrývá jemná a sladká dužnina a také mnoho vitamínů nezbytných pro tělo. Mnozí se však potýkají s problémem, jak oloupat pomelo? Existuje velmi jednoduchý způsob.
Toto ovoce má poměrně silnou a houbovitou slupku, takže oloupat ho prsty může být trochu problém. A oloupat to jako pomeranč je taky dost těžké.
Jedním ze způsobů je ostrým nožem udělat zářez ve slupce po celé délce ovoce – od vrchu k základně. Poté je třeba odstranit kůži z horní a spodní části pomela (můžete použít lžíci). A posledním krokem je odstranění slupky spolu s bílými membránami mezi částicemi (jsou hořké a mohou přebít chuť dužiny).
Druhým způsobem, ještě jednodušším, je nejprve odříznout „nedupky“ pomela, poté ovoce rozdělit napůl, do každé části udělat zářez a rukama vyjmout plátky. Vše je tak, jak je ukázáno na videu níže.
Žlutá, zelená nebo oranžová – jak si vybrat zralé pomelo?
Mnoho lidí si také klade otázku, jak si vybrat zralé pomelo. Toto ovoce se vyskytuje v několika druzích. Můžete najít zelená pomela, která jsou často považována za nezralá, ale to je omyl! Jedná se o jeden z těch druhů, u kterých se barva slupky nemění – je také vyzrálá a má charakteristickou sladkost.
Žluté pomelo, podobné velkému pomeranči, je také okamžitě připravené k jídlu.
Pomeranč je ale považován za ovoce s nejsladší chutí.
Mimochodem, kromě dužiny můžete použít kůru. Je však důležité pamatovat na to, že citrusové plody jsou postříkány chemikáliemi, proto je třeba ovoce nejprve dobře umýt a vyčistit čistým zubním kartáčkem. Ze slupky můžete udělat třeba džem.
Jak se vám líbí novinky?