Odborníci na výživu radí jíst polévky / foto ua.depositphotos.com
Různé polévky u mnohých z nás zabírají velkou část jídelníčku a mnozí je jí každý den. V tomto ohledu odborníci vysvětlili, co se stane s tělem, pokud budete tento pokrm jíst každý den.
Za prvé se zlepší zdraví střev, poznamenali odborníci na výživu, píše Eatthis. „Zeleninová polévka je bohatá na vlákninu, která je skvělá na trávení a zasycení, a mnoho zeleniny obsahuje prebiotickou vlákninu, která může pomoci nakrmit dobré bakterie ve střevech,“ vysvětlila výživová poradkyně. Maggie Michalczyková.
„Polévka může být důležitým zdrojem bílkovin, zvláště pokud je vyrobena z vývaru z kostí,“ dodal nutriční specialista. Elizabeth Ward.
A zahrnutí libových zdrojů bílkovin, jako je kuřecí maso, ryby nebo tofu, může také zvýšit váš pocit plnosti.
Odborníci také poznamenali, že některé polévky mohou mít léčivé vlastnosti. Kuřecí polévka tedy působí protizánětlivě, zejména při nachlazení. Vědci zjistili, že tato polévka má „léčebnou aktivitu“.
Odborníci poznamenali, že se vší rozmanitostí polévek je vědecky dokázáno, že nejzdravější je zeleninová. Tyto polévky jsou plné minerálů, vitamínů a bioaktivních rostlinných sloučenin, které poskytují zdravotní výhody. Dokonale zasytí a přispívají ke stabilní vodní rovnováze v těle. Odborníci na výživu dodali, že podle výzkumu může polévka způsobit pocit sytosti než pevná strava. Studie dokonce ukázaly, že polévka vám může pomoci zhubnout, udržet si zdravou váhu a snížit riziko obezity.
Odborník na výživu Toby Amidor v tomto ohledu poznamenal, že „pokud je to polévka na bázi vývaru se spoustou zeleniny a fazolí, je to skvělý způsob, jak získat vlákninu, antioxidační vitamíny A a C a draslík“.
Je důležité si uvědomit, že někdy konzumace polévky jako hlavního jídla může v člověku zanechat pocit nenaplněnosti. Odborníci na výživu vysvětlili, že některé polévky nejsou příliš syté, pokud jim chybí hlavní makroživina, jako jsou bílkoviny, komplexní sacharidy, což může vést k podvýživě a nadměrnému mlsání.
Odborníci také varovali, že polévky vyrobené z husté smetany namísto vývaru mohou být kalorické bomby a mívají vysoký obsah nasycených tuků – ne těch, které jsou zdravé pro vaše srdce.
S tím vším se odborníci na výživu shodují, že domácí polévka, spíše než polévka objednaná v restauraci nebo koupená v obchodě, je vždy nejlepší variantou pro zdraví.
Odborníci na výživu radí zvolit si nízkotučný zdroj bílkovin, komplexní sacharidy, zeleninu a základ vývaru, abyste si doma připravili dokonalou zdravou polévku.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter