Nadměrná konzumace cukru může zvýšit riziko řady onemocnění / foto ua.depositphotos.com
Lékaři říkají, že byste měli věnovat pozornost těmto varovným signálům, že konzumujete příliš mnoho přidaného cukru.
Každý má rád cukr a konzumace sladkých dobrot vám jistě může osladit život. I když je v pořádku konzumovat ho s mírou, nadměrná konzumace cukru může potenciálně vést k několika zdravotním komplikacím, píše eatthis.com.
„Je důležité dbát na příjem cukru a snažit se omezit přidané cukry ve stravě. American Heart Association doporučuje ženám omezit denní příjem přidaného cukru na maximálně 100 kalorií (asi 25 gramů nebo 6 čajových lžiček) a mužům ne více než 150 kalorií (asi 37,5 gramů nebo 9 čajových lžiček) Ujistěte se, že čtete etikety potravin a činíte informovaná rozhodnutí, kterých se budete držet. vyváženou a zdravou stravu,“ říká nutriční specialistka Amy Goodsonová.
Jíst více, než je doporučená denní dávka, pravděpodobně nebude mít příliš mnoho vedlejších účinků, ale studie ukázaly, že pravidelná konzumace příliš velkého množství cukru může vést k vážným zdravotním komplikacím. Na jedné straně je přidaný cukr spojen se zvýšeným rizikem chronických zánětů. Výzkum také ukazuje, že konzumace příliš velkého množství cukru v průběhu času může zvýšit riziko onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka 2. typu. Kromě toho může příliš mnoho cukru také negativně ovlivnit váš střevní mikrobiom, což může také vyvolat zánět.
Pokud pravidelně konzumujete příliš mnoho cukru, vaše tělo vám začne vysílat signály, že něco není v pořádku, což vám může pomoci začít dělat změny a případně se vyhnout některým negativním vedlejším účinkům nadměrné konzumace.
Zde jsou některé známky toho, že možná konzumujete příliš mnoho cukru ve vaší stravě.
1. Neustále chcete sladkosti
„Pokud neustále toužíte po sladkých jídlech nebo nápojích, může to být známkou toho, že konzumujete příliš mnoho cukru… Vysoký příjem cukru může vést k cyklu chutě a nadměrné konzumace kvůli skokům a poklesu hladiny cukru v krvi,“ říká. Goodson.
2. Vaše energetické hladiny kolísají.
Když už mluvíme o nízké hladině cukru v krvi, dalším příznakem, který se může objevit po konzumaci příliš velkého množství cukru, je kolísání hladiny energie, které může být způsobeno rychlými skoky hladiny cukru v krvi.
„Strava s vysokým obsahem cukru může vést ke skokům a výpadkům energie, a pokud pociťujete časté energetické výkyvy, cítíte se hyperaktivní a pak se najednou cítíte unavení, může to být způsobeno nadměrným příjmem cukru,“ říká Goodson.
3. Můžete mít problémy se zuby.
Pokud máte problémy se zdravím ústní dutiny, může být na vině cukr. „Cukr je hlavní příčinou zubního kazu a zubního kazu, takže pokud máte časté problémy se zuby, může to být známka nadměrné konzumace cukru,“ říká Goodson.
Výzkum Frontiers in Oral Health ukazuje, že nadměrná konzumace cukru je hlavní příčinou zubního kazu. Světová zdravotnická organizace tvrdí, že za zubní kaz může cukr a že se vyvíjí, když orální bakterie požívají cukr a metabolizují ho, čímž vytvářejí kyselinu, která oslabuje zubní sklovinu.
4. Možná jste přibrali.
Pokud pravidelně jíte příliš mnoho cukru, můžete si všimnout, že přibíráte na váze.
„Vysoká hladina cukru může narušit metabolismus a poškodit ekosystém našeho střevního mikrobiomu. Zdravá střeva pomáhají regulovat hladinu glukózy a inzulínu v krvi, takže když sníte příliš mnoho cukru, přetížíte tento ekosystém a očekáváte, že tuto rovnováhu bude kontrolovat více cukru.“ Morálka příběhu je: čím více cukru jíte, tím více si vaše tělo myslí, že ho potřebuje, a proto máte hlad a . [может привести] k přibírání na váze,“ říká M.S., RD, registrovaná dietoložka Courtney D’Angelo.
Za zmínku také stojí, že konzumací potravin s vysokým obsahem cukru se nebudete cítit spokojeni a nedodáte tělu potřebné živiny.
„Přidaný cukr je zdrojem prázdných kalorií, což znamená, že obsahuje pouze kalorie a žádné prospěšné živiny. Potraviny s přidaným cukrem obsahují více kalorií a mají nižší nutriční hodnotu, což může při časté konzumaci vést k nárůstu hmotnosti.“ Trista Nejlepší.
5. Můžete mít chronickou bolest
Pravidelná konzumace příliš velkého množství sladkých potravin a nápojů může vést k chronické bolesti.
Zpráva publikovaná v Journal of Clinical Medicine ukazuje, že příliš mnoho tuku a cukru u pacientů s osteoartrózou může vést ke zvýšené chronické bolesti. Jiná zpráva publikovaná v Frontiers in Nutrition uvádí, že přidaný cukr je „podporovatelem zánětu“, a proto může přispívat k rozvoji chronické bolesti.
„Vaše chronická bolest a ztuhlost mohou být důsledkem konzumace příliš velkého množství cukru. To je způsobeno zánětem, který přidaný cukr v těle způsobuje, protože jde o vysoce zánětlivou složku,“ dodává Trista Best.
6. Po celou dobu se můžete cítit hladoví a nespokojení.
Je známo, že sladká jídla způsobují hlad, takže je důležité věnovat pozornost tomu, jak se po jídle cítíte sytí.
„Cukr obvykle obsahuje hodně kalorií, takže když ho jíte, vaše tělo se může cítit syté, ale jen na krátkou dobu. Tělo spaluje cukr rychle, protože mu chybí jakékoliv skutečné živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina a živiny. Když tělo spaluje cukr, zvyšuje hlad, což způsobuje nutkavé mlsání, bezduché jedení a nakonec více cukru,“ říká D’Angelo.
Velké množství cukru může také ovlivnit hormon leptin v našem těle, který je známý regulací hladu. Snížená hladina leptinu obvykle vede ke zvýšenému hladu a zvýšené chuti k jídlu.
7. Můžete mít vysoký krevní tlak
Jíst příliš mnoho cukru může u některých lidí přispět k vysokému krevnímu tlaku.
Například studie publikovaná v časopise Nutrients zjistila, že existuje silná souvislost mezi zvýšeným příjmem přidaného cukru a vyšší hladinou krevního tlaku u účastníků ve věku 65-80 let.
„Pokud zaznamenáte zvýšení krevního tlaku, možná konzumujete příliš mnoho přidaného cukru. Přidaný cukr zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle, což následně potlačuje tvorbu oxidu dusnatého. Oxid dusnatý (NO) je nezbytný pro zachování pružnosti cév, a když se hladina NO v těle sníží, krevní tlak se zvýší,“ říká Best.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter