Konzumace soli zvyšuje riziko cukrovky / foto ua.depositphotos.com
Nadměrná konzumace soli vede k rozvoji diabetes mellitus II. Vyplývá to z nové studie Mayo Clinic Proceedings.
Uvádí se, že rostoucí globální prevalence diabetu typu II je hlavním problémem veřejného zdraví a hlavní příčinou úmrtnosti. Více než 1 milion úmrtí je každoročně připisováno cukrovce.
Podle prognóz se do roku 2030 výskyt diabetu II. typu zvýší na 7079 případů na 100 tisíc lidí.
Lidem s rizikem rozvoje tohoto onemocnění, jako jsou dospělí nad 45 let a obézní lidé, se často doporučuje omezit příjem cukru, jíst vyváženou stravu a pravidelně cvičit.
„Již víme, že omezení soli může snížit riziko srdečních chorob a hypertenze, ale tato studie je první, která ukazuje, že odstranění solniček ze stolu může pomoci předcházet cukrovce 2. typu,“ řekl vedoucí autor studie Dr. Lu Qi.
V současné době není jasné, proč nadměrný příjem soli ovlivňuje riziko cukrovky, ale studie zjistila souvislost mezi příjmem soli a vysokým indexem tělesné hmotnosti.
Vědci z Tulane University údajně studovali více než 400 000 dospělých ve Spojeném království po dobu téměř 12 let.
U více než 13 000 účastníků, kteří pravidelně konzumovali sůl, se vyvinul diabetes 2. typu, při kterém tělo nedokáže správně regulovat hladinu cukru v krvi a vede k inzulínové rezistenci.
Vědci zjistili, že lidé, kteří „někdy“, „obvykle“ nebo „vždy“ konzumují sůl, měli o 13 %, 20 % a 39 % vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine diabetes 2. typu, než ti, kteří soli nejedli vůbec nebo jen málo.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter