freepik.com
Četné vědecké studie ukazují, že zelený čaj může snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Tento problém však vyžaduje další studium, protože výsledky lékařů se liší.
RBC-Ukraine o tom píše s odkazem na publikaci odborníka na výživu Oleg Shvets na Facebooku.
Jak zelený čaj ovlivňuje rizika rakoviny?
Rakovina tlustého střeva a konečníku je třetí nejčastěji diagnostikovanou rakovinou na světě a podle Globální observatoře rakoviny WHO v roce 2020 představuje asi 10 % všech nových případů rakoviny. Je také celosvětově hlavní příčinou úmrtí na rakovinu, hned po rakovině plic.
„Na Ukrajině je u mužů rakovina konečníku a tlustého střeva ve struktuře výskytu rakoviny na druhém místě po rakovině prostaty. Tato rakovina je také na čtvrtém místě u žen po rakovině prsu, rakovině dělohy a nemelanomových zhoubných nádorech kůže,“ vysvětluje lékař. .
Zelený čaj obsahuje vysoké hladiny polyfenolů známých jako katechiny. Hlavním katechinem v zeleném čaji, o kterém se předpokládá, že poskytuje ochranné účinky proti rakovině, je epigalokatechin-3 galát (EGCG). Některé studie ukázaly, že EGCG inhibuje nebo zabraňuje rakovině tlustého střeva.
„EGCG je přítomno ve vyšších hladinách v zeleném čaji ve srovnání s černým čajem nebo čajem oolong, protože zelený čaj je vyroben z nefermentovaných, neoxidovaných čajových lístků,“ říká Shvets.
Co ukazují vědecké výzkumy
Lékař poznamenává, že důkazy spojující zelený čaj s nízkým rizikem kolorektálního karcinomu nejsou přesvědčivé. Některé studie nezjistily žádné snížení rizika, zatímco jiné naznačily potenciální přínos, spojující zelený čaj s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva.
„Tři randomizované kontrolované studie zkoumaly souvislost mezi konzumací zeleného čaje a rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Podle jejich výsledků konzumace zeleného čaje nesnižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku s adekvátní statistickou významností,“ poznamenává lékařka.
Dodává, že je možné, že není dostatek randomizovaných kontrolovaných studií, které by dokázaly, že zelený čaj má ochranný účinek.
Američtí vědci také přezkoumali data z 10 kohortních studií a 15 prospektivních případových studií. Zahrnovaly 198 488 případů rakoviny a 581 556 kontrol. Výsledky naznačují sníženou tendenci ke kolorektálnímu karcinomu při konzumaci zeleného čaje.
„Potenciální přínos zeleného čaje při snižování rizika kolorektálního karcinomu byl zaznamenán v asijských případech, ale nebyl shledán jako statisticky významný v evropských ani amerických studiích. V současné době je role konzumace zeleného čaje při snižování rizika kolorektálního karcinomu není dobře zaveden a potřebuje další výzkum,“ říká Shvets.
Přitom je vědecky prokázáno mnoho dalších blahodárných účinků z konzumace zeleného čaje.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter