Zdá se, že není nic jednoduššího než uvařit vajíčko. I zkušené hospodyňky se však často setkávají s tím, že uvařené vajíčko se nechce loupat. Mnozí se s tímto faktem smířili, ale ve skutečnosti existuje osvědčená metoda, která vás může jednou provždy zbavit problému se špatně vyčištěnými mušlemi.
Úhledný vzhled vejce nejen esteticky promění pokrm, ale také vám umožní používat samotný produkt hospodárněji. Někdy se na stěnách odstraněné skořápky může přichytit tolik bílkovin, že je to dokonce frustrující. Když však potřebujete dokonale uvařená vejce, můžete se uchýlit k malému triku.
Aby se skořápky z vajec po uvaření snadno odlepily, měly by být propíchnuty jehlou. V tomto případě se voda při vaření vajíčka dostane pod skořápku a pomůže bílku oddělit se od něj.
Jak správně propíchnout vajíčko?
Tento postup by měl být prováděn s opatrností a s ohledem na několik bodů.
Nejprve musíte propíchnout skořápku přísně od tupého konce. Zde se nachází „vzduchová komora“, do které musí při vaření proudit voda. Pokud vajíčko propíchnete na jiném místě, trik nebude fungovat. S největší pravděpodobností vajíčko během vaření jednoduše praskne a bílek vyteče.
Za druhé byste měli během vaření přidat do vody trochu soli. Pár lžic bude stačit. To pomůže zabránit tomu, aby otvorem uniklo příliš mnoho bílkovin.
Za třetí, vejce by se měla před provedením postupu umýt. Tím se eliminují rizika spojená s pronikáním nečistot a mikrobů pod plášť pláště.
Vpich lze provést pomocí šicí jehly, špendlíku nebo dokonce špendlíku. Navíc si můžete zakoupit speciální propichovač vajíček. Dnes jsou hojně prezentovány na oblíbených tržištích.
Několik dalších tipů pro vaření vajec
- Studená vejce neházejte do vroucí vody. Je velmi vysoké riziko, že prasknou a obsah vyteče. Je lepší dát vejce do hrnce se studenou vodou ihned po vaření.
- Vejce je lepší vařit na mírném ohni. To také ochrání před rizikem prasknutí.
- Pokud jsou vejce mladší než čtyři dny, je třeba je vařit o tři minuty déle.
- Po uvaření vroucí vodu slijeme a vejce zalijeme studenou vodou. Skořápku můžete i trochu rozlousknout. To vám pomůže bez potíží oloupat vejce.
- Zda je vejce uvařené, můžete zkontrolovat tak, že je položíte na povrch a otočíte kolem své osy. Pokud se vejce točí rychle, je hotové, pokud se točí pomalu, je syrové.
Telegraf.news dříve napsal, že většina lidí nakládá se slupkami z cibule jako s odpadem. To je však špatně, protože to může být stále užitečné. Využijete ho například na zahradě, uděláte si odvar pro rostliny v květináčích a dokonce si na Velikonoce namalujete vajíčka. Jak? Dozvíte se v tomto materiálu.
Jak se vám líbí novinky?