Ilustrační foto
Vědci zjistili, že když se mlsouni nasytí, jejich chuť na cukr klesá. Ale místo toho se objeví náhlá touha po tučných jídlech, která mohou poškodit metabolické funkce a vést k přibírání na váze, píše Hi-Tech.
Při studii ovocných mušek (Drosophila melanogaster) konzumace cukru způsobila, že endokrinní systém dostal specifický signál. V důsledku toho si člověk vyvine potřebu tučných jídel. Takto se lidský systém snaží vyhnout tomu, co vnímá jako podvýživu.
Vědci tak zjistili, že příliš mnoho tuku vyvolává sekreci tukové tkáně Upd2, ekvivalentu leptinu u lidí, do „krevního proudu mouchy“, její hemolymfy. To vedlo k potlačení chuti na tuk a zvýšení chuti na sladké.
Tato vzájemná regulace naznačuje, že nadměrná konzumace cukru nebo tuku signalizuje esenciálním hormonům nedostatek jiné látky, kterou je třeba urgentně vyrovnat.
Vědci hodlají studii přizpůsobit lidem a očekávají podobnou reakci.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter