Rajčata mohou doplňovat jídelníček, ale také škodit / koláž UNIAN, foto ua.depositphotos.com
Diabetolog poznamenal, že rajčata jsou bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, které mají na tělo různé účinky.
Rajčata, která se vyznačují pestrými barvami a bohatou chutí, jsou již dlouho nedílnou součástí světové kuchyně. Kromě své kulinářské všestrannosti mají tyto šťavnaté plody obrovský nutriční potenciál, který může pozitivně ovlivnit vaše celkové zdraví.
Indian Express zjišťoval, co se stane s tělem, pokud uděláte rajčata každodenní součástí vašeho jídelníčku.
Lékař K. Somnath GuptaDiabetolog z Yashoda Hospitals Hyderabad říká, že rajčata mohou mít na tělo různé účinky, protože jsou bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, které poskytují řadu zdravotních výhod.
Vysoké hladiny antioxidantů, jako je lykopen v rajčatech, mohou pomoci zlepšit zdraví srdce a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Lékař Ranga Santhosh Kumardiabetolog na klinice Yashoda, poznamenal, že lykopen a β-karoten jsou dva důležité karotenoidy nacházející se v rajčatech a předpokládá se, že oba dodávají ovoci protirakovinné vlastnosti.
Dodal, že rajčata výrazně zvyšují rozmanitost a bohatost střevního mikrobiomu a zabraňují zánětlivým reakcím i poškození střev. Kromě toho jsou rajčata dobrým zdrojem vitamínů C a K a také draslíku.
„Vitamin C podporuje imunitní systém a zdraví pokožky, zatímco vitamín K je nezbytný pro srážení krve a zdraví kostí. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak a rovnováhu tekutin,“ vysvětluje doktor Gupta.
Pravidelná konzumace rajčat může podpořit hubnutí kvůli jejich nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vody, dodal.
„Vláknina v rajčatech může podporovat sytost a potenciálně snížit celkový příjem kalorií,“ řekl lékař.
{banner_news_end}
Jaké jsou nevýhody konzumace rajčat?
Někteří lidé mohou být citliví na kyselost rajčat, což může vést k zažívacím problémům nebo zhoršení příznaků stavů, jako je reflux kyseliny.
Může dojít k nutriční nerovnováze.
Kromě toho mohou rajčata způsobit „močové problémy, migrény, bolesti těla související s glykoalkaloidy, anafylaktické reakce, lykopenodermii,“ říká Dr. Kumar.
Kdo by se měl vyhýbat konzumaci velkého množství rajčat?
Lidé s určitými zdravotními problémy, jako jsou ledvinové kameny, si možná budou muset hlídat konzumaci rajčat kvůli přítomnosti oxalátů, které mohou podporovat tvorbu kamenů.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter