freepik.com
Zdraví srdce a cév je velmi závislé na naší stravě. Vždyť čím více tučných a nezdravých potravin obsahuje, tím více cholesterolu se ukládá v krevním oběhu, který se stává příčinou mnoha nemocí.
RBC-Ukraine píše o tom, jaká strava je dobrá pro zdraví srdce a cév s odkazem na publikaci odborníka na výživu Oleg Shvets na Facebooku.
Jaká strava je velmi dobrá pro srdce a cévy?
„Přibývá důkazů, že veganská strava má potenciální kardiovaskulární přínosy díky zvýšenému příjmu rostlinné vlákniny a dalších ochranných živin ze zeleniny, luštěnin, ovoce, celozrnných výrobků, ořechů a semen,“ říká lékař.
Vědci se rozhodli porovnat účinky zdravé veganské stravy a zdravé vyvážené stravy všežravců na ukazatele kardiometabolického rizika.
V roce 2022 byla ve Spojených státech provedena randomizovaná klinická studie 22 zdravých dospělých párů identických dvojčat. Z toho bylo 77 % žen, průměrný věk byl 39 a půl roku. Jedno dvojče z každého páru drželo veganskou stravu, druhé – všežravou stravu.
Co studie ukázala
„Po dobu 8 týdnů byl účastníkům srovnáván vliv stravy na zdraví První 4 týdny dostávali prostřednictvím rozvozu jídla jídla odpovídající skupině a od 5. do 8. týdne si připravovali vlastní, což odpovídalo. přidělenou dietu,“ říká Shvets.
Primárním výsledkem byl rozdíl v koncentracích lipoproteinů s nízkou hustotou. Sekundární jsou změny ukazatelů kardiometabolického rizika, plazmatické hladiny vitaminu B12 a tělesné hmotnosti.
„Po 8 týdnech dvojčata na veganské stravě vykazovala významné průměrné snížení LDL cholesterolu, hladiny inzulínu nalačno a tělesné hmotnosti,“ říká nutriční specialistka.
V této studii vedla zdravá veganská strava ke zlepšení kardiometabolických výsledků ve srovnání se zdravou stravou.
Vědci se domnívají, že lékaři mohou považovat tento dietní přístup za účinnou alternativu pro své pacienty, vzhledem ke kardioprotektivním vlastnostem rostlinného stravovacího režimu.
Všimli jste si chyby? Vyberte jej a stiskněte Ctrl+Enter